Mentor - Mentee Interview: Johan Baars en Monique Ballering

Donderdag 5 dec, 2019
Ben je een ambitieuze ondernemer die de komende tijd flink wil opschalen? Lees dan dit Mentor en Mentee interview met groeiondernemers Johan Baars (mentor) van Evhana Beheer B.V. en Monique Ballering (mentee) van Recht Door Zee Casemanagement. Wie weet is het netwerk van nlgroeit wat voor jou!

Monique: “Wij willen mensen bewegen naar toewijding. Dat betekent dat we bedrijven helpen te zorgen dat medewerkers betrokken zijn en graag wíllen werken. Een jaar geleden kwam ik voor het eerst bij nlgroeit en hoorde ik van de mogelijkheid om begeleiding van een succesvolle ondernemer, een mentor, te krijgen. Dat leek me ontzettend waardevol, want ik wilde met mijn bedrijf flink groeien. We zaten in de pioniersfase en liepen bij het opschalen tegen dingen aan. Ik was te veel in mijn eigen onderneming aan het werk, waardoor ik geen tijd had om de juiste groeistappen te zetten. Door het mentorschap van Johan zijn we nu echt een niveau verder gekomen.”

Johan: “Daar ben ik natuurlijk ontzettend blij om en als mentor voel ik ook de verantwoordelijkheid om geen lulkoek te verkopen. Daarom geef ik ook geen concreet advies, maar deel ik met Monique de uitdagingen en stappen die ik zelf heb gezet om mijn bedrijf te laten groeien. Die spiegelen we aan haar situatie. Zijn het situaties die ze herkent? Zijn het stappen die ze ook kan ondernemen?”

Monique: “Wat ik bijvoorbeeld van Johan heb geleerd, is loslaten. Ik leg de lat nogal hoog voor mezelf en voor anderen. Ik eis veel van mezelf, maar ook van mijn team. Ik weet nu dat ik, als ik wil groeien, goede medewerkers nodig heb waarmee we een grotere berg werk kunnen verzetten. Dat is mijn grote uitdaging en die spiegel was ontzettend waardevol. In maart starten er weer drie nieuwe collega’s!”

Johan: “Kunnen loslaten is inderdaad ontzettend belangrijk als je wil groeien. Niet meer zelf je bedrijf runnen, maar ernaast staan. Vertrouwen geven. De sleutel zit in het aannemen van de juiste mensen, maar het kan af en toe gebeuren dat er een verkeerde tussen zit. Dat geeft niet, maar je moet daar dan wel snel weer vanaf.”

Monique: “Daar hadden we het toevallig net ook nog over. Wij willen het beste casemanagers bedrijf van Nederland worden en hebben een enorme ambitie. Dan moet je je soms afvragen: gaat iedereen in mijn team dat niveau redden of niet? Daar moet je ook eerlijk in zijn, het team in meenemen en de mensen durven loslaten die niet mee kunnen of willen komen. Niet iedereen heeft namelijk die drive om te groeien en dat is prima.”

Johan: “En dan komt meteen het volgende dilemma, want als je meer mensen hebt moet je ook meer werk hebben zodat je die mensen kan betalen. Die processen moeten parallel lopen.”

Monique: “Ik zit nu middenin die fase en merk dat het team dat ik heb aangenomen, een office manager en marketeer, ons echt helpen groeien. Ik geloof ook wel dat als je een zaadje plant je er iets voor terug krijgt. Ik ben nu vooral veel zaadjes aan het planten, zodat ik straks die flinke groei kan maken. De drie nieuwe collega’s die binnenkort starten zijn mijn volgende stap.”

Johan: “Over een paar weken zien Monique en ik elkaar weer. Dan bekijken we hoe de afgelopen tijd is gegaan en welke nieuwe uitdagingen eraan komen. Als mentor is dat het allerleukste. Ik kan mijn kennis en ervaring delen, leer nieuwe mensen en branches kennen. Ik vind het geweldig om te doen.”

Monique: “Ik ben ontzettend blij met het mentorschap van Johan en heb gelukkig zelf de durf om de stappen die we bespreken ook echt te ondernemen. Daardoor kan ik nu echt de groeistappen zetten waarmee ik mijn ondernemersdroom waar kan maken.”

Ben jij ook een ambitieuze ondernemer die graag over groeiuitdagingen wil je geholpen worden door een succesvolle ondernemer die al een stap verder is? Kijk dan op nlgroeit.nl voor de mogelijkheden en meld je aan!

Of doe de groeitest om zicht te krijgen op jouw groeiuitdagingen en volgende stappen.

Meer Nieuws