NL2025, Leger des Heils en aantal grote bedrijven helpen dak- en thuislozen

Donderdag 30 apr, 2020
Het Leger des Heils, een aantal grote bedrijven en NL2025 sloegen de afgelopen weken de handen ineen om dak- en thuislozen te helpen door deze moeilijke tijd te komen. In hoog tempo werden drie grote projecten gerealiseerd: hygiënepakketten voor dak- en thuislozen, ondersteuning in de gaarkeuken van het Leger des Heils en schoonmaak op locaties van het Leger. Deelnemende partijen aan de verschillende initiatieven zijn Achmea, Asito, CSU, IBN, Sodexo en Vebego. Namens NL2025 initieerde Chantal Vergouw, aanjager van NL2025 en divisievoorzitter van Interpolis, de initiatieven.

Dak- en thuislozen zijn extra kwetsbaar in deze periode, waarin iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven, 1,5 meter afstand geboden is en hygiëne (handen wassen) nog belangrijker dan normaal is. En in een tijd waarin veel eetgelegenheden dicht zijn, is extra hulp bij (het verstrekken van) gezonde voeding noodzakelijk.

Met hulp van Achmea en haar partners Vebego, IBN en Asito werden in korte tijd 10.000 hygiënepakketten samengesteld. Elk pakket bestaat uit een tasje met daarin onder andere desinfecterende materialen, papieren zakdoekjes en schoon water. Deze week werden de eerste ladingen met tasjes afgeleverd bij de Amsterdamse vestiging van het Leger des Heils. Aanstaande dinsdag volgt de rest. In totaal worden 41 pallets met tasjes verstrekt. Het Leger des Heils verdeelt de tasjes onder de dak- en thuislozen.

Sodexo biedt hulp en ondersteuning in enkele gaarkeukens van het Leger des Heils. Er worden in elk geval Sodexo-koks ingezet op de Leger des Heils-vestigingen in Almere en Rotterdam. Via Achmea werden de contacten gelegd met Sodexo.

Ook aan de hygiëne van meerdere locaties van het Leger des Heils wordt gewerkt. Daarvoor is een samenwerking gestart met CSU. In Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Koog aan de Zaan en Zaandam geeft CSU verschillende locaties van het Leger des Heils een schoonmaakbeurt. Het gaat dan bijvoorbeeld om intramurale woonvoorzieningen, dag- en nachtopvang, kleine woonvoorzieningen, 24-uurs-voorzieningen en eengezinswoningen. Uiteraard gelden bij de schoonmaakwerkzaamheden de richtlijnen van het RIVM.

Chantal Vergouw is trots op wat de deelnemende partijen in korte tijd voor elkaar hebben gekregen. ‘Het lot van mensen die geen vaste woon- en verblijfplaatsen hebben, ligt me na aan het hart. Voor iedereen is deze tijd zwaar, maar voor hen zijn de belasting en druk extra groot. Juist voor dit soort situaties is NL2025 opgericht: om voor iedereen – huidige en toekomstige generaties, in Nederland een betere toekomst te creëren. Het is dan hartverwarmend en ontroerend om te ervaren hoeveel mensen en bedrijven meteen helpen om dit van de grond te tillen en de mensen die onze hulp hard nodig hebben, te ondersteunen.’

Meer Nieuws