NL2025 is partner van KLASSEN en helpt met impactprogramma

Donderdag 19 nov, 2020
NL2025 is partner van KLASSEN, een zevendelige documentaireserie over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. De serie is bij omroep HUMAN vanaf maandag 30 november te zien om 21:35 uur op NPO 1 en NPO Start.

Lukt het school om het verschil te maken? Dit is de vraag die Sarah Sylbing en Ester Gould, makers van de bekroonde serie Schuldig, zich voor hun nieuwe documentaireserie Klassen stelden. Ze strijken neer in Amsterdam-Noord en dit keer richten ze hun pijlen op de kinderen van groep 8. Elf jaar zijn ze als ze het eindadvies voor de middelbare school krijgen, dat de rest van hun leven zal beïnvloeden.

Een grote toestroom van hoogopgeleide ouders heeft in Amsterdam-Noord voor een nieuw straatbeeld gezorgd. Hun kinderen gaan naar andere scholen dan die van de oorspronkelijke buurtbewoners. Deze scheiding van klassen zien we niet alleen in Amsterdam-Noord terug, maar in heel Nederland en dat roept vragen op. Want kunnen onze onderwijskrachten nog wel het verschil maken? Is het diploma van onze kinderen gebaseerd op hun eigen kwaliteiten of speelt het opleidingsniveau van de ouders een doorslaggevende rol? Een gelijke start bestaat niet, maar elke les biedt een nieuwe kans.

Het bewogen schooljaar van 2019/2020
De serie begint in de zomer van 2019. We ontmoeten achtstegroepers in afwachting van hun eindadvies, en middelbare scholieren wiens kaarten al eerder geschud zijn. Lukt het hen om op te boksen tegen lage verwachtingen, of te leven met hoge? Waar het ene kind worstelt met een armoedige of onzekere thuissituatie, gaat het andere juist gebukt onder de drang om te presteren. Gelukkig zijn er volwassenen die voor het belang van de kinderen strijden: de zeer betrokken leraren, de mentor, de bestuurder en de wethouder.

Lukt het Yunus Can om zijn taalachterstand in te halen? Slaagt Viggo erin om naar het VWO te gaan? Anyssa heeft veel in haar mars, maar zijn de problemen thuis niet veel te groot voor een meisje van elf? En hoe zit het met de middelbare scholieren die dagelijks de consequenties van hun schooladvies ervaren? Geen wonder dat voor de dertienjarige Gianny de straat lonkt, op school valt hij om van verveling. En is het voor Evy van vijftien wel zo’n zegen dat ze op het hoogste niveau presteert? De spanningen nemen toe totdat de wereld plotseling op zijn kop staat en corona alle verwachtingen overhoop gooit.

Samenwerking met NL2025
In het voorjaar van 2021 werken we samen met KLASSEN aan 12 meet-ups. We brengen onder meer onderwijsprofessionals, beleidsmakers, rolmodellen, ondernemers, ouders en bedrijven bijeen om best practices uit te wisselen en met elkaar voorwaarden vast te stellen die nodig zijn om te kunnen strijden voor gelijke kansen voor elk kind. Bij elke meet-up worden afspraken gemaakt. In mei van datzelfde jaar sluiten we deze tour af met een landelijke slotbijeenkomst.

Wil je gelijke kansen op jouw school creëren en andere scholen inspireren? Meld je dan hier aan.

Meer Nieuws