NL2025 en GroupMapping brengen droom van Claudy Jongstra dichterbij

Vrijdag 3 sep
Claudy Jongstra is beeldend kunstenaar, herder, boerin en activist. En ze heeft de visie om een duurzame textielketen in Nederland te realiseren. Want lokaal geproduceerd textiel kan een enorme bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Voor tal van schakels in de nieuwe productketen bestaan er op kleine schaal al bewezen ‘proof of principles’. Maar voor een echte transitie is schaal nodig!

Deze transitie kent vele facetten, met allerlei stakeholders die een grote of kleine rol spelen en elk hun eigen ‘tipping point’ kennen. Daarom creëerde NL2025 in samenwerking met Groupmapping een interactieve sessie met stakeholders en experts. In de groene omgeving van Huns is vervolgens al onze kennis en creativiteit bij elkaar gebracht om de keten en de benodigde stappen te definiëren.

De groep begon met het creëren van een beeld van de toekomst: hoe ziet de wereld eruit als op 30 augustus 2024 de transitie naar een duurzame lokale textielketen is gerealiseerd? De deelnemers gingen vervolgens aan de slag om hun individuele toekomstbeelden samen te brengen, de overeenkomsten en verschillen te noteren en vandaaruit gezamenlijke stappen te formuleren.

Daarin neemt bijvoorbeeld wol een belangrijke plaats in, vanwege zijn herbruikbaarheid, ook terug de agrarische keten in. Ook het Hollandse laken mag weer terugkeren, net als de spinnerijen – eigenlijk mag de hele industriële keten terug naar Nederland. Om deze beweging op gang te brengen, zijn er early adopters nodig die geloven in de missie en die accepteren dat de kwaliteit per jaar kan verschillen. Commercieel zagen de aanwezigen de meeste kansen in de B2B-markt. In een volgende sessie is het de bedoeling uit al deze bevindingen een nieuwe ‘rode draad’ te spinnen.

We danken Bert van Ruitenbeek (Demeter), Annet Schaap (AMFI), Ine Stultjens (Auping), Leonard Bukenya (Aimforthemoon), Sjoerd Dijkstra, Laurens van Vliet, Marilou van Golstein Brouwers, Rolf Bakx (Romo BV), Thami Schweichler (Makers Unite), Ruth van Dijken (Blending Bricks), Harm Geels (Arriva), Just Haastnoot, Coert Meiheuzen (AC ter Kuile), Maria Geuze, Stefan Koper (Wefed), Larissa Wladimoroff, Marcellina Bresson, Claudia Busson, Maartje Lammers, Chris Reutelingsperger (Niaga) en Jelle Bronda voor hun bijdragen.

Meer Nieuws