Vitaliteit vraagt ook om aandacht voor dementie

Woensdag 15 dec, 2021
Als we in 2025 de groeten willen doen vanuit een gezonde en vitale samenleving, dan kunnen we om één ding niet heen: het snel toenemende aantal mensen met dementie.

Teun Toebes ging als jonge twintiger op een gesloten afdeling in het verpleeghuis wonen, samenlevend met mensen met dementie, en schreef er een boek over dat in november op nummer 1 binnenkwam in de bestsellerlijst: VerpleegThuis. Teun kreeg in 2019 een belangrijke stimulans toen hij werd bekroond met de Young Impact Award.

Met zijn pleidooi wil Toebes dementie uit de context van zorg halen, omdat het in zijn ogen een sociaal-maatschappelijk vraagstuk is. De nu 22-jarige zorgvernieuwer vindt dat wij als samenleving ons beeld van dementie moeten aanpassen. In zijn boek schetst hij de vele pijnlijke systemen die nu de zorg en de samenleving beheersen en hoe we deze kunnen veranderen.

Door nu op te komen voor iedereen die met dementie moet leven, hoopt hij de toekomst op een positieve manier te veranderen. Want de kans dat dementie ook jouw toekomst wordt, is inmiddels 1 op 5.

Dus heb je ideeën om de boodschap van Teun verder in de samenleving te verspreiden of de impact ervan te vergroten? Elke NL2025-aanjager is van harte welkom om mee te denken.

Meer Nieuws