Karin van Gilst heeft al een bloeiende carrière als bestuurder, adviseur en interimmanager achter de rug. Zo was ze onder meer directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam en BNNVARA. Stichting IMC Weekendschool was op zoek naar mentoren voor hun ‘connectie-captains’ – en die oproep sprak meteen tot de verbeelding bij Karin.
Nu is ze mentor van connectie-captain Chaimae Lemrini bij de connectie Leiderschap van IMC Weekendschool. Connecties zijn vakgroepen die vakspecifieke activiteiten organiseren voor alle alumni van Stichting IMC Weekendschool. Denk daarbij aan vakken van Communicatie & Journalistiek tot Economie, Klimaat & Duurzaamheid, Recht en Zorg. Ook Leiderschap is zo’n vak. De connecties hebben allemaal hun eigen connectie-captains: ambitieuze alumni van de IMC Weekendschool met een passie voor hun eigen vakgebied. Zij zijn een jaar lang het gezicht van de connectie en hebben de taak om werkbezoeken, trainingen, masterclasses en bijeenkomsten te organiseren.
“Bij NL2025 zag ik de pitch van IMC Weekendschool”, vertelt Karin. “De reden dat ik daar zo op aansloeg, is dat ik zelf ook een buitenstaander ben geweest. Te denken: ik zou dit wel willen, maar het is voor mij niet weggelegd. Mijn vader overleed toen ik vier was, mijn moeder heeft mijn zusje en mij alleen opgevoed. We hadden het helemaal niet breed thuis; niet alles was vanzelfsprekend bij ons. Het was ook geen intellectueel milieu, ik was de eerste van de familie die naar het gymnasium ging en de eerste die een universitaire studie ging doen. Toch heb ik mijn weg kunnen vinden, door de mensen die ik tegenkwam. Een oudoom, een lerares die je ziet, een baas van een bijbaantje… Je moet mensen tegenkomen die je een stukje verder helpen. Ik dacht: ik zou eigenlijk wel zo iemand willen zijn voor anderen. Precies wat Stichting IMC Weekendschool ook wil doen: aanreiken, mogelijkheden bieden, rolmodellen tonen.”
Karin is nu mentor bij de connectie Leiderschap van IMC Weekendschool, maar wat betekent leiderschap voor haar? “Het woord leiderschap betekent voor mij je eigen mogelijkheden creëren, verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en voor anderen, proberen dingen beter te maken, proberen dingen te laten ontstaan. Ik denk dat mensen vroeger dachten: leiderschap is de baas zijn. En als je baas bent, doet iedereen wat je wilt, heb je de macht. Terwijl je eigenlijk ziet dat in heel veel organisaties, of het nou bij de overheid is of in het bedrijfsleven, dat de macht ook gegund moet worden door de mensen waar je mee werkt.”
En wat zijn haar ervaringen met het mentorschap tot nu toe? “Heel goed. Chaimae zei: laten we een poll houden onder alumni om te kijken welke onderwerpen zij interessant vinden. Beginnen bij voor wie je het doet is altijd heel belangrijk. Samen hebben we dingen bedacht die we de alumni zouden kunnen leren, zoals onderhandelen, solliciteren, leiderschap tonen als je niet de baas bent, persoonlijk leiderschap, hoe kun je omgaan met tegenslag. Chaimae staat dicht bij de doelgroep, dus ik leer ook van haar. Als mentor van Chaimae is het mijn succes is als zij een succes is. Ook kleine dingen kunnen impactvol zijn. Mijn rol als mentor is niet groot, maar stel je voor dat iedereen minstens één ander helpt een succes te worden. Hoe gaaf zou dat zijn?”
Foto: Barbara Kieboom