Een persoonlijke manier van goeddoen

Maandag 20 mrt, 2017
Amsterdammer Helpt Amsterdammer

Wie is begonnen?

Amsterdammer helpt Amsterdammer is bedacht door Simon Neefjes en Alexander Ribbink samen met de hoofdredactie van het Parool. Het is april 2013 van start gegaan en de rubriek staat sindsdien al vier jaar lang elke week in het 1e katern met een hele pagina in het Parool.

Wat is het?

Het doel is aandacht geven aan armoede onder inwoners van de stad en solidariteit tussen stadsgenoten bevorderen. Elke zaterdag doet een Amsterdammer die in armoede leeft met een foto en een verhaal, een oproep aan een stadsgenoot om zijn of haar materiële wens te vervullen. Het gaat om zeer uiteenlopende dingen zoals een bakfiets, een computer, een operatie van een hond of een weekendje weg. De uiteindelijke gever staat de week daarop in de krant, met een kleine foto en met de reden waarom hij of zij juist deze wens wilde vervullen. Inmiddels zijn bijna 200 mensen persoonlijk geholpen door andere Amsterdammers.

Wat heeft NL2025 betekend?

Binnen de doelstelling van vitale samenleving zet NL2025 zich in om ervoor te zorgen dat er geen mensen buiten boord vallen. Dit initiatief helpt mensen die in armoede leven aan een meevaller. Ze worden op een hele praktische wijze snel geholpen met een zeer nuttig cadeau en krijgen door deze onverwachte aandacht vaak ook weer wat meer vertrouwen in de medemens en de samenleving. Dit zouden we natuurlijk ook graag in andere steden zien gebeuren en we willen hier graag bij helpen.

Hoe kunnen we dit laten groeien?

Het zou fantastisch zijn dit initiatief op te schalen naar andere steden. Hoe mooi zou het zijn als iemand het initiatief neemt dit te starten in een andere stad. Er is niet meer nodig dan een enthousiaste hoofdredacteur van een lokale krant en een aantal vrijwilligers die hier ongeveer twee dagen per week zich voor inzetten. Amsterdammer Helpt Amsterdammer wordt al vier jaar vrijwillig gerund door Nienke van den Hoek en Caroline Jonker. De hele werkwijze van Amsterdammer Helpt Amsterdammer kan worden gekopieerd, evenals de website. Op dit moment wordt dit initiatief in Breda uitgerold. Ook zijn er contacten geweest in Rotterdam en Utrecht, we zoeken echt mensen die zich hier hard voor gaan maken. Ga je het doen? Kijk alvast even rond op amsterdammerhelptamsterdammer.nl en neem dan contact op met alexander.ribbink@ keenventurepartners.com of simon.neefjes@tbwa.nl, of ga naar www.nl2025.nl/aha.

Meer Nieuws