Zonnepanelen op alle schooldaken

Maandag 20 mrt, 2017
Schooldakrevolutie zorgt voor duurzame energievoorzieningen in Nederland

De stichting Schooldakrevolutie is een initiatief van NL2025, Urgenda en zonnepanelenleverancier Sungevity. Ze willen samen met veel andere inwoners van Nederland een revolutie ontketenen op de Nederlandse schooldaken en elke vierkante centimeter laten schitteren met zonnepanelen. Zij zullen niet rusten tot groene stroom van je eigen dak de nieuwe sociale norm is voor scholen.

Veel bestaande solar-initiatieven voor scholen komen niet van de grond door een combinatie van drie factoren: schoolbestuurders missen tijd, kennis en budget. De Schooldakrevolutie wil schoolbesturen en gemeenten prikkelen en ondersteunen om zonnestroom op schooldaken serieus op de kaart te zetten door zich op schaalbare concepten te richten. Doel is om in 2020 minimaal de helft van de geschikte 7.000 lagere en middelbare scholen in Nederland van zonne-energie te voorzien. De eerste zonnepanelen zijn in september 2016 geplaatst op het dak van de ASVO-school in Amsterdam. In Haarlemmermeer is het innovatieve recept om schaal te bereiken via een ‘boeket aan postcoderozen’ gelanceerd op de Dag van de Duurzaamheid. Dankzij een proactieve gemeente, energiecoöperatie Tegenstroom en drie schoolbesturen krijgen binnenkort 45 scholen zonnestroom: zeven scholen met gunstige daken leveren aan 38 andere scholen. Dit concept wordt ook uitgerold in de gemeente Rotterdam – aanvankelijk met een pilot waaraan vervolgens 160 scholen aan meedoen. Daarnaast is voor een aantal scholen succesvol subsidie (SDE+) aangevraagd. Alle scholen wordt een Schooldakrevolutie Leerabonnement aangeboden om de besparingen in te zetten voor lesprogramma’s. In 2017 zijn we actief in een tiental gemeenten.

Waarom vindt NL2025 de Schooldakrevolutie zo’n ijzersterk idee? Drie redenen: het heeft duurzame schaal, bespaart energiekosten en biedt tastbaar onderwijs over dit onderwerp voor leerlingen. Daarom heeft NL2025 mede initiatief genomen en zetten de aanjagers hun netwerk in om gemeenten en schoolbesturen op te roepen en te enthousiasmeren om mee te doen. Wiebe Draaijer, een van de ambassadeurs vanuit NL2025, heeft een financieringsarrangement voor zonnepanelen op scholen aangeboden. Victor Knaap heeft de Schooldakrevolutie op weg geholpen met een communicatieplan.

De Schooldakrevolutie is altijd op zoek naar gemeenten en scholen die mee willen helpen om dit initiatief tot een doorslaand succes te maken: je kunt contact opnemen via www.nl2025.nl/schooldakrevolutie.

Meer Nieuws