Persoonlijk leiderschap ontwikkel je samen

Dinsdag 14 nov, 2017
Inspirerende Nationale Schoolleiders Top VO 2017

Hoe kun je als schoolleider samen met je team vorm geven aan leiderschap om de ambities voor je school waar te maken? Deze vraag stond op zaterdag 11 november 2017 centraal tijdens de derde Nationale Schoolleiders Top voor het voortgezet onderwijs in De Fabrique in Utrecht.

Tijdens de plenaire aftrap – door dagvoorziters Flint van de Gronden (schoolleider Anna van Rijn College, Nieuwegein) en Jasmina Schattenberg- Spanja (locatieleider Pontem College, Nijmegen) – was Arie Slob, Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ook aanwezig.

"Schoolleiders nemen in het onderwijs een heel cruciale rol in. Als een schoolleider goed functioneert, dan heeft dat onmiskenbaar heel veel positieve gevolgen: voor de docenten als het gaat om het werk dat zij doen, en uiteindelijk ook voor de leerlingen en de kwaliteit van de school. Ik vind het prachtig dat er in de afgelopen jaren een beweging als deze is gegroeid, dat schoolleiders elkaar niet als concurrenten zien, maar dat ze elkaar opzoeken en tegen elkaar zeggen 'wij kunnen iets met elkaar, wij kunnen iets van elkaar leren'. En dat ook het bedrijfsleven daarbij is en expertise overdraagt, dat er een dialoog met elkaar ontstaat, dat is ongelooflijk goed, en ik hoop dat dit de komende jaren nog kan groeien.”

Gedurende de dag hadden meer dan 400 leiders vanuit het onderwijs en andere sectoren de gelegenheid om tijdens interactieve workshops en uitgebreide tafelsessies met en van elkaar te leren over best-practices van collega-schoolleiders, wetenschappers en leidinggevenden uit bedrijfsleven, cultuur en sport. Centrale vraag: hoe ziet goed schoolleiderschap er in de toekomst uit en wat is daarvoor nodig?

Het afwisselende programma, mede gevormd in samenwerking met het brede netwerk van aanjagers uit cultuur, bedrijfsleven en sport van NL2025, bood de schoolleiders de gelegenheid om een praktisch actieplan te ontwikkelen om tot oplossingen te komen voor hun persoonlijke ambities en uitdagingen.

Een uitgebreid verslag van deze inspirerende dag is te lezen via deze link.

Deze video laat enkele deelnemers aan het woord over de levendige tafelsessies die zowel 's ochtends als 's middags plaatsvonden:

In onderstaande video leggen Jolanda Hogenwind, directeur van het Calvijn College in Amsterdam, en Sven Smit, Director McKinsey Europe en aanjager NL2025, uit wat goed leiderschap voor hen betekent.

Meer Nieuws