Cross-mentoring programma op weg naar 1000 mentorkoppels

Maandag 15 nov, 2021
Het cross-mentoring programma, een initiatief van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en NL2025, heeft inmiddels meer dan 200 koppels samengebracht. Maar daar blijft het niet bij: het programma is de afgelopen tijd zodanig uitgebreid dat het hard op weg is naar 1000 mentorkoppels.

De mijlpaal van 200 koppels betekent dat er tot nu 200 schoolleiders een stap buiten het onderwijs hebben gewaagd en even zoveel leiders uit het bedrijfsleven hebben juist een stap daarin gezet. Allemaal geloven ze in de kracht van de blik van buiten.

Het programma heeft ten doel om het basisonderwijs te verbinden met bedrijven en andere organisaties. Dat gebeurt door middel van persoonlijke ontmoetingen tussen hun leiders. Als cross-mentors helpen zij elkaar hun leiderschap te ontwikkelen op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Door hun ervaring en inzichten te delen, leren ze en profiteren ze van elkaar.

Inspirerend kijkje in andermans keuken
“Het was niet alleen leuk om elkaars organisatie te leren kennen, maar ook heel goed elkaar te leren kennen”, aldus schoolleider Vanita Attema in Kader, het vakblad van de AVS voor schoolleiders in het funderend onderwijs. “Die interesse over en weer waardeer ik enorm. Schoolleiderschap is best een eenzaam beroep. Ook al heb je steun van je bestuur, je doet het alleen. Daarom gun ik het iedereen om zo'n inspirerend kijkje te nemen in andermans keuken."

“Al besloot ik mijn liefde voor auto’s te volgen, mijn interesse voor onderwijs is altijd gebleven”, zegt haar cross-mentor Jan-Chris Koenders, NL2025-aanjager en algemeen directeur Nederland bij Toyota. “Daarom ben ik voorzitter van de adviesraad van de Rotterdam School of Management. Deze cross-mentoring-uitwisseling leek me waardevol, ik heb me gelijk via een NL2025-impactsessie aangemeld. Aan de hand van concrete voorbeelden vonden Vanita en ik herkenning in elkaar.”

Uitbreiding regio’s
Na een succesvolle pilot en een lente-editie in de regio’s Randstad en Noord is het programma dit najaar uitgebreid. Maar liefst vijf groepen zijn van start gegaan, waaronder voor het eerst ook in Zuid- en Oost-Nederland. Het programma voorziet zo in een netwerk door heel Nederland waarin scholen, bedrijven en andere organisaties elkaar makkelijker kunnen vinden en helpen.

Onlosmakelijk verbonden
De eerste ervaringen van cross-mentors zijn positief. Deelnemers uit het bedrijfsleven zijn verrast over de raakvlakken in hun werk met dat van schoolleiders. Wat opvalt is dat een schooldirecteur in complexe situaties minder toegang heeft tot hulptroepen met experts. De creativiteit die dan vaak komt kijken bij het oplossen van problemen is inspirerend.

Al snel wordt duidelijk dat het onderwijs en bedrijfsleven onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zij delen de maatschappelijke vraagstukken die raken aan de ontwikkeling van toekomstige generaties. Denk aan thema’s als inclusie, diversiteit en kansengelijkheid. Door daar met elkaar over te sparren, werken de cross-mentors samen aan een betere toekomst voor iedereen.

Betrokkenheid tonen
“Wat ook indruk op me heeft gemaakt, is hoe Jan-Chris kijkt naar zijn bedrijf en de passie die hij daarvoor nog steeds voelt. Hoe hij omgaat met zijn werknemers”, vertelt Vanita Attema. “Hij zit erg op de relatie en maakt tijd voor zijn personeel. Dat is iets wat ik meeneem.”

“Vanita is iemand die niet alles klakkeloos overneemt”, vertelt Jan-Chris Koenders. “Zij zegt af en toe: ‘leuk dat het bestuur dat vindt, maar ik ga het zó doen’. Ik ben altijd blij als mensen dat doen, dat toont hun betrokkenheid. Vanita wordt gedreven door het belang van de leerlingen, het team, de school, de relatie met de ouders. Zij gaat voor wat zij denkt dat nodig is. Dat vind ik inspirerend.”

Ook meedoen?
“We hebben goede leiders binnen en buiten het onderwijs nodig om de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Het cross-mentoring-programma is bedoeld om hieraan bij te dragen”, aldus mede-initiatiefnemer Merel van Vroonhoven.

Ben jij of ken jij een leider in het onderwijs of bedrijfsleven die ook samen wil optrekken als cross-mentor? Die openstaat voor wederzijdse coaching, wil sparren over (gedeelde) leiderschapsvraagstukken en samen uitdagingen op het vlak van organisatie en onderwijs wil aanpakken? Meld je dan aan of volg het programma op LinkedIn.

Meer inspiratie opdoen? Lees dan ook het interview met cross-mentoren Marijke Grijpma (schoolleider OBS Meander in Heiloo) en Joke van Lonkhuijzen (directeur Rode Kruis Nederland).

Tekst interview: Marijke Nijboer. Foto: Joshua Rood.

Meer Nieuws