Cross-mentoring

N

iets is zo verhelderend als de blik van een buitenstaander. Daarom hebben de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en NL2025, de handen ineen geslagen en een speciaal cross-mentoring initiatief opgezet. Schooldirecteuren en directeuren van (grote) organisaties worden aan elkaar gekoppeld. Het doel: meer verbinding creëren tussen het onderwijs en het bedrijfsleven/andere sectoren, zodat er over en weer van elkaar kan worden geleerd.

In het cross-mentoring programma staat de persoonlijke ontmoeting tussen een basisschooldirecteur en een leider uit het bedrijfsleven of de non-profit sector centraal. Als koppel neem je een kijkje in elkaars keuken, en coach je elkaar op leiderschapsvraagstukken, vanuit gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Met als doel om van elkaar te leren, dat is cross-mentoring. Doe je ook mee?

Dertien directeuren van organisaties als KPMG, ABN AMRO en PwC en dertien schooldirecteuren uit het primair onderwijs vormden de kopgroep van dit programma in een eerste pilot-editie. In 2020 liepen zij van april tot november met elkaar mee en namen zo een kijkje in elkaars keuken. Ook hebben ze hun gezamenlijk denkkracht ingezet op het onderbelichte vraagstuk van het sluipende schoolleiderstekort. Zo leverde dit programma niet alleen persoonlijk inzichten op over leiderschaps- en organisatievraagstukken, ook resulteerde het in een Actieplan vol aanbevelingen om het schoolleiderstekort aan te pakken.

Benieuwd naar wat deze koppels van elkaar hebben opgestoken en met welke aanbevelingen het onderwijsveld, de overheid en het bedrijfsleven aan de slag kunnen om het schoolleiderstekort tegen te gaan? Lees dan hier verder over het programma en het Actieplan.

Hulpvraag
Ben jij schoolleider in het primair onderwijs of leider van een (grote) organisatie en geïnteresseerd om deel te nemen in een volgende ronde? Meld je dan snel aan!

Openingsfoto: Joshua Rood

Meer Initiatieven